Pääsiäisen kunniaksi valmistin lampaanpaistia. Lisukkeeksi oli leipurinperunoita ja juureksia sekä kastiketta.

 

502831.jpg

LAMMASPAISTI

  • 1 (n. 2 kg) luuton lampaanpaisti

Marinointiin:

  • 1 dl  öljyä
  • 1 rkl  rosmariinia
  • 1 rkl  timjamia
  • 2 rkl  suolaa (vähäsuolainen)
  • 1 tl mustapippurijauhetta
  • 1  valkosipuli
  1. Sulata paisti jääkaapissa. Poista lihasta kalvot. Valmista maustetahna. Kuori valkosipulikynnet ja siivuta suht paksuiksi. Tee lihaan pieniäviiltoja sinne sun tänne, joihin työnnät valkosipulisiivuja. Jos jää ylimääräisiä laita marinointipussiin. Hiero tahna lihaan. Nosta paisti pussiin ja anna marinoitua kaksi (2) vuorokautta. Käännä pussia tarvittaessa.
  2. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Nosta liha uuteen paistopussiin. Sulje pussi ja leikkaa kulmaan reikä. Työnnä lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan pussin läpi. Kypsennä 130 asteessa n. 3 tuntia. Kypsän lampaan sisälämpötila n. 75 astetta.
  3. Kaada liemi pussin aukosta siivilän läpi kattilaan -> kastike. Nosta liha folion päälle -> kääri -> anna levähtää n. ½ tuntia ennen leikkaamista.

KASTIKE:

  • Paistilientä
  • 2½ dl  ruokakermaa
  • suolaa
  • vaaleaa Maizena suurustetta

LEIPURINPERUNAT eli BOULANGÈREPERUNAT

  • Raakoja perunaviipaleita kypsennetään pannussa sipulin kera. Seos laitetaan vuokaan ja kostukkeeksi tummaa lihalientä. Kypsennä 200 asteisessa uunissa.

JUUREKSET:

  • Kuorittuja ja kokonaisia juureksia paistopussiin ja yhtäaikaa uuniin kuin lammaskin. Voit halutessa laittaa vaikka samaan pussiin lampaan kanssa.
  • Mulla oli porkkanaa, sipulia, palsternakkaa ja lanttua (pienensin lohkoiksi). Punajuuren unohdin.